Τρίτη , 06.05.08
Τα ρεπορτάζ που έχει κάνει τις τελευταίες δεκαετίες , υποδυόμενος ρόλους , συγκλόνισαν τη Γερμανία και δημιούργησαν ολόκληρη σχολή της ερευνητικής δημοσιογραφίας . Αυτή τη φορά , δύο δεκαετίες και βάλε μετά το βιβλίο όπου περιέγραφε τις συνθήκες εργασίας των ξένων μεταναστών , ο Γκίντερ Βάλραφ ξαναφόρεσε την ποδιά του ανειδίκευτου εργάτη , για να δείξει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται στην αναπτυγμένη Γερμανία αυτοί που παράγουν τα φτηνά προϊόντα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Lidl.
Το ρεπορτάζ που δημοσίευσε το τελευταίο τεύχος του περιοδικού της εφημερίδας «Die Zeit» κράτησε ένα μήνα στο εργοστάσιο μιας εταιρίας που αποτελεί αποκλειστικό προμηθευτή των Lidl με φραντζολάκια .. Η εταιρία Βαϊντσχάιμερ , σε μια κωμόπολη στη Ρηνανία - Παλατινάτο , δουλεύει επί 24 ώρες το 24 ωρο , συσκευάζοντας σε σακουλάκια 10 μικρά ψωμάκια , που μπορούν να αγοράσουν οι πελάτες του σούπερ μάρκετ για ένα ευρώ και 5 λεπτά .
Ο Βάλραφ , που έχει πια πατήσει τα 65, χρειάστηκε να επιστρατεύσει την τέχνη του στη μεταμφίεση , φορώντας μαύρη περούκα αφήνοντας μουστάκι , με στόχο να πείσει τους εργοδότες του ότι είναι 50 άρης . Χρησιμοποίησε και όλα τα τρικ που ήξερε από το παρελθόν για να « πάρει τη δουλειά ». Μια δουλειά που αμείβεται με 7,66 ευρώ την ώρα μικτά , κάτω δηλαδή από το επίσημο κατώτατο ωρομίσθιο της Γερμανίας , που είναι 9,61 ευρώ . Υπερωρίες δεν υπάρχουν , Σαββατοκύριακα ή αργίες δεν πληρώνονται έξτρα , όποιος αρρωστήσει δεν πληρώνεται . Συνήθως μάλιστα χάνει τη « βάρδια » για πάντα .
Ο δημοσιογράφος περιγράφει τις εμπειρίες του , όταν οι στραβωμένες από τη χρήση λαμαρίνες κολλούν πάνω στους ιμάντες και οι εργάτες προσπαθούν να πιάσουν αυτές και τα ψωμάκια που ίπτανται στον αέρα , καίγοντας τα χέρια τους . Μιλάει για την τρομοκρατία της εργοδοσίας , που απολύει όποιον τολμά να αναφερθεί σε συνδικαλιστικά δικαιώματα ..
« Την πρώτη ημέρα η υπεύθυνη μου έδωσε ένα παντελόνι εργασίας και ένα κοντομάνικο μπλουζάκι . Τη ρώτησα πώς δεν θα παγώνω το χειμώνα . " Αν κρυώνετε , θα πρέπει να δουλεύετε πιο γρήγορα ", ήταν η απάντησή της ». Ο δημοσιογράφος περιγράφει πως η πίεση για φτηνά προϊόντα μεταφέρεται από τα σούπερ μάρκετ στους προμηθευτές , καθιστώντας ουσιαστικά « υποχρεωτική » την κακοπληρωμένη εργασία κάτω από απάνθρωπες συνθήκες . Οταν ρώτησε έναν υπεύθυνο γιατί δεν αγοράζουν καινούργιες λαμαρίνες , αυτός του απάντησε αφοπλιστικά : « Εσείς είστε φθηνότεροι ».
Μιλάει για το πώς υποχρεώθηκε με το ίδιο κοντομάνικο μπλουζάκι να πετάει τα χαλασμένα ψωμάκια στους κάδους που υπήρχαν έξω από το εργοστάσιο . Ή για το πώς , χωρίς προστασία , έσκιζε σε ένα στενό δωμάτιο τα ελαττωματικά σακουλάκια , που περιείχαν διοξείδιο του άνθρακα φτάνοντας σε σημείο λιποθυμίας .
« Αντεξα ένα μήνα στην κόλαση με τα φραντζολάκια .. Εχασα πέντε κιλά . Τις επόμενες ημέρες αισθανόμουν μόνο χαρά που είχα τελειώσει με αυτήν την ιστορία . Μετά άρχισα να αισθάνομαι τύψεις απέναντι στους συναδέλφους που είχα αφήσει πίσω μου . Στα μάτια μου έχω διαρκώς την εικόνα του νεοφερμένου εργάτη που μπαίνει μέσα στο εργοστάσιο . Μόνος , απελπισμένος , ουρλιάζει μόλις κάψει τα χέρια του . Δεν έχει ιδέα τι να κάνει , κανείς δεν θα τον βοηθήσει , ούτε οι συνάδελφοί του ».
Ο έλεγχος του 70% της ευρωπαϊκής αγοράς από πέντε μεγάλες αλυσίδες ενισχύει τέτοια φαινόμενα , επισημαίνει ο Βάλραφ . Μοναδική λύση , κατά τη γνώμη του , είναι να κατανοήσουν οι καταναλωτές τη δύναμή τους και να τη χρησιμοποιήσουν , γυρνώντας την πλάτη σε εκείνους που παράγουν κάτω από τέτοιες συνθήκες . Το ερώτημα είναι βέβαια πώς μπορούν να το μάθουν οι καταναλωτές ... Δεν υπάρχουν και τόσοι πολλοί Βάλραφ στη σύγχρονη δημοσιογραφία .
Ελεύθερος
Μπορούν να το μάθουν οι μπλόγκερς όμως!
22 σχόλια:
Μα είναι απλό, όταν η πολιτική απεφάνθη την κατάργηση της σκλαβιάς, οι εταιρείες δημιούργησαν μια νέα θρησκεία και ένα νέο ορισμό του έθνους και της οικογένειας, για να επαναφέρουν τη σκλαβιά στο προσκήνιο...
Συμφωνώ.Και η πολιτική συντηρεί, χρηματοδοτεί και χρηματοδοτείται από τις εταιρείες. Με φερετζέ, φυσικά. Ξέρεις από φερετζέδες εσύ!
Κάποτε νομίζω δε θα υπάρχουν πια κράτη. Τα νέα μορφήματα θα λέγονται εταιρείες. Θα έχουν δικούς τους ιδρυτές, Ιστορία, Προσευχή κτλ...τ α(καλοπληρωμένα) μέλη τους θα συναντιούνται στο αεροδρόμιο ταξειδεύοντας από τη μία μεταγράφη στην άλλη.
Οι υπόλοιποι θα ζουν σε κλουβιά. Πρωί πρωί θα βγαίνουν να φτιάξουν ψωμάκια.
δεν ξέρω αν είναι αρκετό απλώς να μην ψωνίζουμε από τέτοια καταστήματα. σίγουρα όμως είναι ένα βήμα. και επίσης καλό θα ήταν αυτό να το κάνουμε πραγματικά τρόπο ζωής, που σημαίνει εμπάργκο και σε άλλα τέτοιου είδους μαγαζιά, όπως π.χ. τζάμπο (δούλευα εκεί και ξέρω, εντάξει δεν ήταν τόσο απάνθρωπες οι συνθήκες αλλά ήταν κάπως), καρφούρ και ακόμα και τα καθημερινά σούπερμάρκετ, μασούτη κτλ. δε φτάνει άλλα είναι κάτι για αρχή.
συμφωνώ απόλυτα και με τον καμηλιέρη και με το πατσιούρι. καλό βράδυ. πάω να εξασκηθώ στο φτιάξιμο ψωμακίων.
Καλά κάνω και δεν ψωνίζω λοιπόν από κάτι τέτοια.
Όχι πως το ήξερα, αλλά απλώς από ένστικτο,και γιατί επίσης μου βρώμαγαν όλα εκει μέσα(κανονικά εννοώ, όχι μεταφορικά).
Εγώ δεν είμαι τόσο απαισιόδοξη σαν το πατσιούρι , αλλά καλού κακού μπορώ να κράξω για να το ακούσουν και μερικοί μερικοί, αλλοίμονο σ αυτούς που δεν ξέρουν να φκιάνουν ψωμάκια .....και πίττες μπορώ να συμπληρώσω.
Να μην ψωνίζουμε από τέτοια καταστήματα...
Ναι. Καλό θα ήταν.
Καλό θα ήταν επίσης να μην βάζουμε σταγόνα πετρέλαιο-βενζίνη ώστε να σταματήσει η εκμετάλλευση των κατοίκων των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Ομολογουμένως το Lidl είναι άγιο μπροστά στις πετρελαϊκές...
Την εκμετάλλευση των εργαζομένων στα ΑΒ την γνωρίζομε άραγε;
Στο Γερμανό;
Μικρότερη από αυτή των Lidl, δεν αντιλέγω, αλλά πάλι...
Καλό θα ήταν να σταματήσουμε γενικότερα την κατανάλωση όλων των ειδών τα οποία στηρίζονται στην εκμετάλλευση ανθρώπου.
Όπως όλων των προϊόντων που προέρχονται από Κίνα ας πούμε...
Αλλά στο τέλος θα καταλήξουμε πως πρέπει να σταματήσουμε να ζούμε όπως ζούμε. Θα πρέπει να καταργήσουμε τα πάντα...
Πάντως καλό θα ήταν...
Είμαι υπέρ του να καταργήσουμε την σημερινή κοινωνία και τα σημερινά συστήματα και να υιοθετήσουμε ένα εξολοκλήρου νέο σύστημα διαβίωσης...
Γιατί, έχω την εντύπωση, πως κάποτε, δε θα υπάρχει άλλη εναλλακτική για τούς πολίτες των περισσότερων κρατών, απο το να αλλάξουν ΡΙΖΙΚΑ το τρόπο ζωής τους;
Δεν είναι αισιοδοξία, δε πιστεύω ότι θα προλάβουμε εμείς κάτι τέτοιο, θέλω όμως να πιστεύω ότι τα παιδιά μας, ή τα εγγόνια μας τουλάχιστον, θα έχουν ριζώσει μέσα τους την αντίληψη αυτού του νέου συστήματος διαβίωσης, ή μιάς νέας τάξης πραγμάτων. Οι ανατροπές επέρχονται όταν κάποια πράγματα, κάποιες καταστάσεις, απλά ΔΕ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟ!
... όταν καταφέρουμε να ξαναγυρίσουμε στο "απλό", τότε μόνο θα πάψει το χρήμα να μας εξουσιάζει....
μέχρι τότε ... ψωμάκια θα φτιάχνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ!
γιαυτό σε λέω μάτζικ κάμελ,Πάργα και πάλι Πάργα.
Το κηπάκι σου, η θαλασσίτσα σου,λίγα τα φράγκα αλλά πολλή η ζωή.
Μπορεί να μη τα πετάξουμε όλα τα καλούδια της υπερκατανάλωσης από πάνω μας με τη μία, αλλά πέτατα λίγα λιγα ρε παιδάκι μου και συ.
Άπαπαπα παπα πα.
Ή ξεβράκωτος ή με την κελεμπία!
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΑΡΘΡΟ,ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕΣ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ?
ΦΥΣΙΚΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΔΙΑΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ ΔΙΟΤΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ....
ΜΠΡΑΒΟ,ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.....
Γειά σου Σπύρο. Φυσικά και δε πρόκειται να διαδοθεί στα κανάλια, τα ελληνικά τουλάχιστον. Θα τους κόψουνε το κώλο!
Το άρθρο είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα "Die Zeit" και μου το έστειλαν σε e-mail.
Σκατα στη μουρη τους.
Σορυ κιολας, αλλα εξοργιζομαι..
Ουτε στο μεσαιωνα δε γινονται αυτα..
"Αν κρυώνετε , θα πρέπει να δουλεύετε πιο γρήγορα "
Συνθήκες φυλακής.. Μα καλά η Ε.Ε. που ειναι? Δεν πρεπει καποιος οργανισμος, κατι, να παρεμβει?
Καλα που το διαβασα εδω, γιατι καποια πραγματα ανα καιρους τα αγοραζα απο το συγκεκριμενο ****καταστημα! Ας στραφουμε στα μαγαζια τα συνοικιακα .. μας εχουνε αναγκη αλλωστε!
Ασπα: Καλώστο το αποδημητικό! Νωρίς δεν είναι γιά αποδημία; Χάθηκες μες τούς μπαξέδες σου;
(Με την ευκαιρία, έχεις ψωνίσει ζαρζαβατικά απο το Lidl; Μυρίζουν ...γερμανίλα
Roadartist: Εχω δεί κι εδώ Αλβανούς να δουλεύουν με 40 βαθμούς στον ήλιο, και να μη τούς δίνουν ένα ποτήρι νερό. Κι'έχω ακούσει μετανάστες της μαζικής μετανάστευσης του '50 και του '60, να μου διηγούνται πώς τους αντιμετώπισαν οι Αυστραλοί με το που πρωτοπάτησαν το πόδι τους εκεί, αλλά και οι Αμερικανοί στο Ellis Island, και διαπιστώνω, ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Κι'ότι άλλαξε, μόνοι τους το κατάφεραν. Ούτε κυβερνήσεις, ούτε Ε.Ε. (με την ευκαιρία θυμάσαι την ταινία : Σάκκο και Βαντσέτι;) Η είσαι πολύ μικρή για να την έχεις δεί;
συγκλονιστικό
έτσι θα γίνουμε κίνα για ανταγωνιστούμε την κίνα
και να'ταν καλά τα ψωμάκια......
Καλώς ήρθες athinovio από τη γειτονιά.
Απαιχτο το σχόλιο!
Καλημερούδια βιολιστή μου!!!
Αποδημώ διαρκώς ως κορμοράνος, ψάχνοντας για τροφή ...
Απο το Lidl δεν ψωνίζω ΠΟΤΕ τρόφιμα.. από πεποίθηση, μόνο χαρτιά υγείας αγοράζω που εδώ που τα λέμε είναι κορυφαία...
Φιλιά...
(απόψε πετάω για Χανιά...)
Δε τη θυμαμαι.. δεν την εχω δει..
Πριν ακουσα κατι στις ειδησεις.. που με εκανε και ανατριχιασα..
Καπου στην επαρχία.. (δυστυχως δεν συγκρατησα που ακριβως).. σε καπνά δίνουνε στους ξένους εργάτες μεροκάματο...1,5 ευρώ την ημέρα! ΦΡΙΚΗ.. πραγματικά..
ΥΓ και εγω οπως ο aspa, χαρτικα αγοραζω..και fitness δημητριακα γιατι τα εχει πιο φτηνα (πο διαφημιση..) :((
Εγώ απορώ πως δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι μαζικές αυτοκτονίες και γιατί κάνουν παιδιά αυτοί οι άνθρωποι. Προσοχή, δεν το λέω ρατσιστικά. Αν όμως δούλευα 20 ώρες την ημέρα στα καπνά όπως λέει η roadartist για 1,5 ευρώ, το πιο πιθανόν να είχα αυτοκτονήσει με απεργία πείνας, και δεν υπήρχε περίπτωση να φέρω παιδί σ'αυτό τον κόσμο, με τη λογική πως το μέλλον του θα είναι ακόμη χειρότερο.
Σκέφτομαι φορές-φορές, πως αν τα θύματα εκμετάλλευσης ανά τον κόσμο σταματήσουν να γεννούν με τη λογική "Αει γαμήσου, δεν αφήνω τίποτα πίσω μου", σε πενήντα χρόνια θα υπήρχαν μόνο τα παιδιά των πλούσιων και οι γέροντες...τι θα γινόταν τότε??? Ποιός θα δούλευε για όλους αυτούς???
Χααααααααααχαχα
Αυτό, με κάποιες παραλλαγές, το έχω σκεφτεί καί εγώ!!!!
Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν!
Οι συνθήκες εργασίας δεν διαφέρουν και πολύ από τις συνθήκες των αρχών του 20ού αιώνα.
Και εξαπλώνεται... :(
Πρέπει να είμαι ο μόνος που δεν εκπλήσσομαι από το άρθρο...
Πάντως είναι λογικό, αν θέλουμε χαμηλές τιμές κάπου πρέπει να κόψουμε το κόστος. Δυστηχώς κόβουμε κσι στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια :(
Δεν αγοράζω από τα lidl αλλά από τον ΑΒ γιατί είναι το ποιο κοντινό Super Market στο σπίτι μου.
Όσον αφορά τους μετανάστες είναι αδικαιολόγιη η συμπεριφορά μας σε αυτούς μιας και εμείς (σαν λαός) τα έχουμε ζήσει...
Δημοσίευση σχολίου