31 Οκτ 2008

Nα Εχεις, ή να Είσαι;


Δεν το μπορώ το γκρίζο. Μοιάζει με απειλή, με εισαγωγή στο μαύρο, με προαναγγελία θανάτου. Τις τελευταίες μέρες με κυνηγάει επίμονα μέσα απο τη ματιά των ανθρώπων. Προσπαθώ να λειτουργήσω αντιπερισπαστικά, ψαχουλεύοντας ντουλάπια όπου φυλάω πολύχρωμα χαρτιά περιτυλίγματος για τα δώρα των Χριστουγέννων. Κόκκινα και χρυσά χαρτιά και φιόγκους προκλητικά φανταχτερούς, υπόσχεση χαράς με ημερομηνία λήξης.

Σχεδιάζω ταξίδι για τη Πρωτοχρονιά, και επιδίδομαι με μανία να κατασκευάσω εκ των προτέρων τις πιό λαμπερές μελλοντικές μου αναμνήσεις, βάφοντας χρυσά τα κάστρα και τα σπήλαια του Brantome, καφεπράσινα τα νερά του Dordogne, τα πασπαλίζω και με λίγο λευκό, κι' εξασφαλίζω για 60 μέρες το μερτικό μου σε χαρά. Η ανακωχή μου με το γκρίζο έχει ημερομηνία λήξης σε δυό μήνες.

"Τραπεζικά συστήματα που καταρρέουν", "πραγματική οικονομική κρίση" ante portas, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που νοιώθουν για τα καλά στο πετσί τους τη φτώχεια, άνθρωποι που απαγορεύουν στον εαυτό τους τα όνειρα πιά, που με την παραίτηση στα μάτια και με τα χέρια ψηλά παραδίδονται αμαχητί στο "Αμερικάνικο όνειρο"που έγινε εφιάλτης, και στο βάθος ο χρόνος που έρχεται χωρίς ούτε μιά υποψία υπόσχεσης, ούτε καν μιά ευχή που να γίνει πιστευτή.

Οχι, εγώ δεν παραδίδομαι στο γκρίζο. Κρατάω μυστικό οπλοστάσιο στα βάθη του μυαλού μου και πυροβολώ τις ανασφάλειες στο "δόξα πατρί". Εσωτερικές διεργασίες και ανακατατάξεις λαμβάνουν χώρα, σαν άσκηση ετοιμότητας απέναντι στον εχθρό. Σηκώνω τις άγκυρες που με κρατούν δεμένη με τα "έχει" μου, πετάω στο καλάθι των αχρήστων μικρούς και μεγάλους θριάμβους ματαιοδοξίας και απεκδύομαι την στολή της συνθετικής ευδαιμονίας, που έτσι κι' αλλιώς , ποτέ δεν έγινε ένα με το δέρμα μου.

"Να Εχεις, ή να Είσαι" λεγόταν το βιβλίο του Εριχ Φρομ, που πριν απο πολλά χρόνια διαβασμένο, είχε αφήσει τη σφραγίδα του να ξεθωριάζει στη μνήμη μου. Δεν υπάρχει καν στη βιβλιοθήκη μου για να το ξαναδιαβάσω, όμως το μήνυμα το είχα προσλάβει απο τότε , και σαν αποτύπωμα μυστικό το ψηλαφούσα κάποιες φορές, ανανέωνα τη σχέση του μαζί μου με σεβασμό κι' εμπιστοσύνη, μα όχι με απόγνωση και δογματισμό.

Οι άνθρωποι "Να Εχεις" κινδυνεύουν. Εχτισαν τη ζωή τους μέσα σε ντουβάρια. Την ψυχή τους την φυλακίσαν εκεί μέσα. Ταξιδεύουν το σώμα τους σε ακριβά αυτοκίνητα και τις αισθήσεις τους στο πορτ μπαγκάζ. Καταθέτουν τα όνειρά τους σε επισφαλείς τραπεζικούς λογαριασμούς και τοκίζουν την ευτυχία τους με μηδενικό επιτόκιο. Ανταμώνουν ένα ευωδιαστό λουλούδι στον δρόμο τους και επενδύουν στην ευωδιά του που ψυχοραγεί για μιά εβδομάδα στο βάζο. Ιδιοποιούνται το κελάϊδισμα των πουλιών, φυλακίζοντάς το σε κλουβιά, κι' ακούγοντάς το μονοφωνικά. Χάνουν τη μαγεία της ορχήστρας για να έχουν μουσική δωματίου.

Οι άνθρωποι "Να Είσαι"χτίζουν τον κόσμο τους εκ των έσω. Κατοικούν σε ντουβάρια, αλλά η ψυχή τους περιδιαβαίνει ελεύθερη έξω απ' αυτά. Ταξιδεύουν μέχρις εκεί που τους φτάνει η βενζίνη κι' όταν αυτή σωθεί φορτώνουν στις αποσκευές τους τις αισθήσεις τους κι' ανακαλύπτουν τη μαγεία των μονοπατιών. Ανταμώνουν ένα ευωδιαστό λουλούδι στο δρόμο τους και εισπνέουν την πεμπτουσία της ύπαρξής του, γίνονται χρώμα, γίνονται μυρουδιά.

Αφουγκράζονται τις μουσικές της φύσης στερεοφωνικά και γίνονται για λίγο πουλιά. Επενδύουν με υψηλό επιτόκιο στο ανεξάντλητο κεφάλαιο της πιό πηγαίας ευτυχίας, αυτής που χαρίζεται, που προσφέρεται, που δεν μετατρέπεται σε κανένα νόμισμα, και δεν υπόκειται σε καμιά ισοτιμία.

Παρέα με το "Είμαι" μου λοιπόν, θα κυνηγήσω το γκρίζο. Τα "Εχει" μου είναι πράγματι επισφαλή. Ανασκαλίζοντας όμως τα συρτάρια με τις άμυνες, που τις κρατώ ρωμαλέες έτσι κι' αλλιώς, τραβάω το κρυμμένο μου χαρτί, αυτή την θαυμάσια παρακαταθήκη που μου άφησε ο Φρομ και το βιβλίο του και έτσι μαγικά, χαμογελάω αισιόδοξα στο μέλλον, σπρώχνω τα υπολείματα των φόβων μου κάτω απ' το κρεβάτι και προσκαλώ τους προφήτες κακών στο δικό μου πάρτυ. Με τους δικούς μου όρους πιά: "Σας κερνάω τα έχει μου. Φάτε τα μέχρι σκασμού. Την ευωδιά απ' τα τριαντάφυλά μου δεν μπορείτε να την πάρετε. Ούτε να σταματήσετε τα κοτσύφια να ζευγαρώνουν. Ούτε να βάψετε τη ψυχή μου γκρίζα. Ούτε να κάνετε το χώμα να μην μυρίζει μετα απο τη βροχή. Ούτε να πάψω ν' αγαπώ και ν' αγαπιέμαι. Ούτε μπορείτε να κατασχέσετε τη γεύση μου, την όρασή μου, την ακοή και την αφή μου."

Νά'σαι καλά βρε Εριχ! Μου θύμισες ξανά πόσο πολύτιμη εμπειρία είναι η δυσκολία. Κι' άν υπήρξα αρκετά καλή μαθήτρια, τότε ελπίζω ν΄ανταμειφθώ επάξια και με τη φτώχεια. Το "Είμαι μου" κι' εγώ βάλαμε πλώρη και για master!

46 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

το γκρι μπορεί να είναι και ξεθωριασμένο μαύρο. εισαγωγή στο χρώμα. να είμαστε χρώμα. να έχουμε χρώμα.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Από μενα μια ευχή μόνο...

Ακούραστα να ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΣΑΙ,
για να έχεις
ΚΑΙ
να είσαι
αλλά
ΚΑΙ
να φαίνεσαι...

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Ανώνυμος είπε...

θελει κουραγια για να συνεχισεις και θαρρητα για να αντισταθεις στα μαυρα χρωματα. Ευχομαι να τα εχεις-να μη τα χασεις- να μας μεταδωσεις εμπειριες.

Μαριλένα είπε...

τι μου θυμισες τώρα..
την τέχνη της αγάπης :)

νομιζω, πως αν περάσουν χρόνια, θα βρεις την αποχρωση του γκρίζου, που σου ταιριάζει
(τουλαχιστον με μενα, έτσι λειτούργησε)

προς το παρον, ανοιξε το ντουλάπι σου και περιδιάβασε στα λαμπερα χρώματα που έχεις κλεισει μεσα.

(είναι τοσο έντονο το φορτίο των ημερών, που το να το απωθείς, δεν πειράζει διόλου: ειναι η δυναμη για να μπορεις να το σηκωσεις αργότερα)

γεια σου βιολιστή μου και να περνάς ήρεμα κι όμορφα :))

spyros1000 είπε...

σχεδιαζεις να πας καπου την πρωτοχρονια?????

βιολιστης στη στεγη είπε...

Basdiction: Eρωτας-φύση-τέχνη. Αυτή η παλέττα περιέχει τα καλύτερα χρώματα! Ετσι δεν είναι;
Καλημέρα!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Φύρδην-μιγδην: Θέλει δουλειά η τέχνη του "αφουγκράζεσθαι"! Ακόμα εκπαιδεύομαι!
Δεν κατάλαβα το να "ΦΑΙΝΕΣΑΙ", την τελευταία σου φράση...
Πήρες το μέηλ μου;
Σε φιλώ Γλαρένια μου!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Ejofthalmi: Το μαύρο καλή μου βρίσκεται γύρω μας. Τουλάχιστον να μην εγκατασταθεί και μέσα μας...(Τούς φόβους και την απογοήτευσή μου ξορκίζω, μη νομίζεις!)

βιολιστης στη στεγη είπε...

Μαριλένα: Aν δε μπορέσω να κάνω αλλιώς, θα συνηθίσω το γκρίζο. Κατ' ανάγκην! Μέχρι τότε, μόνο εκ των έσω θα το παλεύω...Αυτό το οχυρό, θα πέσει τελευταίο.
Καλημερούδια!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Spyros 1000: "Ετοιμάζω ταξίδι μοναχά για πάρτη μου, στα κρυμένα χωριά του μυαλού και του χάρτη μου"!... Στα χωριά της Κ. Γαλλίας!
Καλημέρα Σπύρο μου!

leondokardos είπε...

Τι υπέροχο γράψιμο !
Τι ομορφιά σκέψεων !
Πόσο διδακτικός ο Φρομ!
Σου εύχομαι να παραμένεις πάντα στο "εσύ" σου, στο "είναι" σου, αληθινή, ατόφια.
Καλό μήνα.

Talisker είπε...

-Πως μ' αρεσεις ρε συ!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

- Εννοώ να εκπέμπεις αυτό που έχεις και κατέχεις, να είσαι λαμπερή από ευτυχία. ΄Ισως παρέλειψα τελικά να το βάλω εντός εισαγωγικών και παραφράστηκε η έννιά του.

- Το έλαβα, όλα καλά....

ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΑ1

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

beth είπε...

egw.. de kserw an eimai kati apo ayta ta 2.
eimai h exw.
8a mou peis.. eisai poli mikrh akoma gia na kses, alla egw 8elw na ma8w.. osonoupo. de kserw.
peiramatizomai kai me ta 2
kai twra eimai sth fash na exw
kai m ti dinei ayto.
esi sigoura eisai. me boi8an poli ta keimena sou. asto gkri
den einai wraio. toulaxiston to mayro einai pio sigekrimeno. to gkri exei kai thn pseydais8isi tou asprou.
bye

Κοντολάμπρος Ηλίας είπε...

Καλησπέρα καλό μήνα.

βιολιστης στη στεγη είπε...

Λεοντόκαρδος: Σε καλωσορίζω και σ' ευχαριστώ! Απλά προσπαθώ να βρίσκω στηρίγματα για να γλυτώσω απ' τη χιονοστιβάδα που έρχεται. Επενδύσεις σε πετρελαιοπηγές δεν έχω, έχω όμως μιά αστείρευτη πετρελαιοπηγή...μέσα μου!
Καλό μήνα και καλό βράδυ!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Talisker: Eίναι αμοιβαίο το αίσθημα μικρή μου Τάλι!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Φύρδην-μίγδην: Τώρα τό'πιασα!
Καλό μήνα και σε σένα Γλαρένια μου!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Beth: Σιγά μην ήξερα κι' εγώ στα 19 μου τί ήμουν! Μιά χαρά παιδί είσαι γλυκειά μου. Εχεις καιρό μπροστά σου για προβληματισμούς...
Πολλά φιλιά!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Κοντολάμπρος Ηλίας: Καλό μήνα Ηλία μου! Ας ευχηθούμε να είναι καλός...

marianaonice είπε...

Λυπάμαι τους πλούσιους!
Κινδυνεύουν πάντα να γίνουν φτωχοί!
Από το φτωχό λείπουν πολλά μα από τον άπληστο λείπουν τα πάντα!!
Τι όμορφα που τα λες...
Νασαι καλά @φίλη που χρωμάτισες το γκρίζο μας...
Καλό μήνα!

marianaonice είπε...

Ξέχασα να σου πω!
Είχα κι εγώ ένα γατούλη που τον έλεγα Ταλιμπάν!
Τον έχασα πρόσφατα :((
Μεγάλη θλίψη!

faraona είπε...

Ε ρε αυτον τον Εριχ Φρομ τι τον ειχαμε κανει την δεκαετια του 70-80!!!
Θυμαμαι ολα του τα βιβλια με τη σειρα στη βιβλιοθηκη μου και το ποσες φορες διαβαζα το καθενα ...τι μου θυμισες τωρα!
"Να εισαι" φυσικα...
«τι να εχεις?»
Ενα μετρο γη μεσα στο χωμα θα παρουμε ολοι μας.
Αυτο ελειπε να ασχολουμαι με το τι εχω κι αν εχω και γιατι δεν εχω.
Εχω τον εαυτο μου και 5-10 αλλους ανθρωπους που μ ενδιαφερουν και κατα τα αλλα ουτε που με νοιαζει για τιποτα.

καλημερα και καλο μηνα

βιολιστης στη στεγη είπε...

mariannaonice: Ναί, έτσι είναι Μαριάννα. Ειδικά άν έχεις χτίσει την ευτυχία σου πάνω στα "έχει" σου...
Καλή μέρα να έχεις!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Faraona: Ναί. Υπάρχουν κάποια βιβλία που μετά κι' απο χρόνια μπορούν να είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε... Μηνύματα με διαχρονική αξία...
Νάσαι καλά Φαραόνα μου!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Mariannaonice: Κι' εγώ που νόμιζα πως ο γάτος μου έχει την αποκλειστικότητα στο όνομα!

jacki είπε...

Το γκρι μπορει να είναι και ξάνοιγμα στο μαύρο...Για δες το λίγο έτσι.
:)
Πολλά φιλιά καλή μου.

ΕΥΟΙ! είπε...

έχω το είμαι μου!

βιολιστή πέρνα απ' το blog μου
έχεις πρόσκληση!

ολα θα πανε καλα... είπε...

Διαβάζοντας τούτη την ανάρτηση ένα πράγμα μου ήρθε στο μυαλό,ένας στίχος από ξεσηκωτικό,επαναστατικό τραγούδι που έλεγε:"δε μπορεί κανείς να μας τα πάρει".Νομίζω είναι του Μίκη.Καλά ταξίδια σου εύχομαι,και στον κόσμο και μέσα σου.
Καλό βράδυ!

leondokardos είπε...

Και αυτή η αστείρευτη εσωτερική σου.. πετρελαιοπηγή, "βγάζει" αξίες και ευαισθησίες, που στο σημερινό κόσμο ίσως είναι πιό σημαντικές απο το πετρέλαιο. Για πραγματικούς ανθρώπους τουλάχιστον.
Καλό μήνα.

patsiouri είπε...

Eριχ Φρομ = λατρεμένος!
Όσον αφορά στο πόστ...χμ...κι'εγώ ανεπιφύλακτα ψηφίζω το "να ε΄σιαι".
Μόνο που κάποιες φορές το "να έχεις" γίνεται απαραίτητο για την εξασφάλιση του "να είσαι".

Για παράδειγμα, το μπλόγκινγκ σίγουρα με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο ως προς το "να είσαι".
Αν όμως δεν διέθετα το "να έχεις" έτσι ώστε να πληρώνω τη σύνδεση, τον τεχνικό, το καινούριο pc όταν τα φτύσει το παλιό κτλ...αυτόματα θα στερούσα από τον εαυτό μου το μπλόγκινγκ.
Το ταξίδι.
Το βιβλίο.
Και ότι άλλο με κάνει καλύτερη...

demetrat είπε...

μετά από μιά τόσο επικοδομητική σχέση με τον Έριχ, φτάνω να πω,
Αγαπητέ Έριχ.
Εγώ προτιμώ, και να είμαι , και να έχω.
δ

βιολιστης στη στεγη είπε...

Jacki: Είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος. Φοβάμαι όμως, ότι το μαύρο δεν τόχουμε φτάσει ακόμα, για να το σούμε να ξανοίγει... Μ' αρέσει όμως να ν' ακούω αισιόδοξες απόψεις...
Πολλά φιλιά!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Ευοί: Τά είπες όλα!
(Και πέρασα και απάντησα).
Καλό απόγευμα!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Ολα θα πάνε καλά: Καλά ταξίδια σε όλους μας, κι' άν δεν μπορούμε στο κόσμο, τότε μέσα μας!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Leontokardos: Οταν στερεύουν τα εξωτερικά αποθέματα, δεν μας μένει τίποτε άλλο, απο το να ανακαλύψουμε τα "εσωτερικά", καλέ μου φίλε...

βιολιστης στη στεγη είπε...

Πατσιούρι: Δεν πιστεύω ότι μπορεί να κάνει το μπλόγκινγκ κάποιον καλύτερο άνθρωπο, αν δεν υπάρχει το κατάλληλο θεμέλιο κοριτσάκι μου.
Ούτε τα βιβλία. Δεν το πιστεύω με τίποτα. Υπάρχουν σκατάδες μπλόγκερς, όπως υπάρχουν και σκατάδες "μορφωμένοι". Η τέχνη, το διάβασμα, το μπλόγκινγκ κ.λ.π., απλά βοηθούν να αναδείξουμε ή να ενισχύσουμε τα θετικά κομμάτια του εαυτού μας. Η γή καλλιεργείται, αλλά αν το χώμα που καλλιεργούμε είναι σκατά, σκατά θα δώσει.
Φυσικά και πιστεύω ότι το "έχει", δίνει περισσότερες επιλογές. Αρκεί να μη στερεύουν οι επιλογές μας, όταν τα "έχει" μας στερεύουν...
Πολλά φιλιά!

βιολιστης στη στεγη είπε...

demetrat: Ναί. Ο τέλειος συνδυασμός! Αλλά...

ολα θα πανε καλα... είπε...

Καλημέρα,βιολιστή!
Αν μπορείς,γράψε μου λίγα για τον γάτο σου τον Ταλιμπάν!Ξέρεις,είμαι γατομαμά και γενικά λατρεύω τις γάτες.Πόσων ετών είναι,τις συνήθειές του,αν είναι χαδιάρης,αν κοιμάται μαζί σου,κλπ.
:)

Απόστολος Σαμπαζιώτης είπε...

καταπληκτικό το βιβλίο όντως! κι εγώ έχω πολύ καιρό που το διάβασα αλλά θυμάμαι ακόμα πόσο με είχε αγγίξει..! και θα συμφωνήσω.. πολύτιμη εμπειρία η δυσκολία - αν την αφήσουμε να μας πάει πιο πέρα τελικά! την καλημέρα μου!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Ολα θα πάνε καλά: Πολύ ευχαρίστως καλή μου!
Ο Ταλιμπάν μου είναι 2 ετών. Τον μάζεψα απ' τον δρόμο μπροστά στο σπίτι μου, όπου τον είχαν στριμώξει δυό σκυλιά. Είναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ χαδιάρης (τον έχω στειρώσει βέβαια, όπως και τις άλλες μου γάτες).Πολύ κυνηγιάρης, όλη τη νύχτα κυνηγάει ποντίκια στον κήπο, και την ημέρα κατα προτίμηση πουλιά, ο σιχαμένος. Του έχω γλυτώσει κάποια μέσα απ' τα δόντια του. Υπερβολικά λαίμαργος, και πάρα πολύ φιλικός και με τις άλλες μου γάτες, αλλά και με τα σκυλιά μου. Οταν μένει σπίτι βράδυ, (κυρίως τον χειμώνα), κοιμάται μαζί μας, ή με όποιο παιδί βρεί βολικό! Χουρχουρίζει όλη την μέρα. Πριν απο ένα χρόνο, τον είχα χάσει 4 μέρες και γύρισε κουτσαίνοντας και με φοβερούς πόνους. Μάλλον πρέπει να τον είχε χτυπήσει αυτοκίνητο, και είχε εξαρθρωθεί το ισχύο του. Το οποίο και κόλλησε μόνο του, αφού ήταν ήδη αργά για επέμβαση, με αποτέλεσμα, το ένα πίσω πόδι, να του φεύγει λιγάκι στο περπάτημα και κυρίως στο τρέξιμο. Η αυτοπεποίθησή του πάντως, δεν κλονίστηκε καθόλου απο το γεγονός. Απλά έκοψε τις βόλτες εκτός σπιτιού.
Α! Επίσης είναι απ' τις λίγες γάτες που ακούν τ' όνομά τους. Αν τον φωνάξω όπου και νάναι, ακούει τ' όνομά του κι' έρχεται τρέχοντας!
Αυτά για τον Ταλιμπανέζο μου!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Απόστολος Σαμπαζιώτης: Και το βασικό: Η δυσκολία μας βοηθάει να εκτιμήσουμε καλύτερα ότι θεωρούμε δεδομένο...
Καλώς ήρθες!

elf είπε...

Ορίστε. Γύρισα.
Καλή σταδιοδρομία, βιολιστή μου, οι σπουδές στο "είμαι" λογίζονται ως οι υψηλότερες. Και καλό ταξίδι χριστουγεννιάτικο. Αν και, απ όσο καταλαβαίνω, κατευθύνεσαι ήδη προς τα κει.

Unknown είπε...

είμαι ότι έχω και έχω ότι είμαι...

με χρώμα και σκιές...όλα εδώ κι όλα εκεί...

φιλιά βρόχινα...

ο αποτέτοιος είπε...

έχετε πάρει χαμπάρι ότι εδώ μέσα παραδίδετε δωρεάν μαθήματα ευαισθησίας με κάθε σας ποστ;

ολα θα πανε καλα... είπε...

καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ για όλες τις Ταλιμπανοπληροφορίες!Τι γλυκός γατούλης,έτσι είναι τα αρσενικά,λίγο αφελή,λίγο χαδιάρικα παραπάνω από τα θηλυκά,πλάκα έχουν που ο σβέρκος τους είναι παχύς συνήθως και τα μάγουλά τους,που είναι φουσκωμένα!