27 Απρ 2009

Chicken a la carte!

Το παρακάτω φιλμάκι, βραβεύτηκε στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου τον Φεβρουάριο του 2006, ανάμεσα σε 3600 μικρού μήκους ταινίες με θέμα " ΤΡΟΦΗ, ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΙΝΑ". Είναι αληθινή ιστορία!
Αφιερώστε του 5 λεπτά απ' τον χρόνο σας!

http://www.cultureunplugged.com/play/1081/Chicken-a-la-Carteh

31 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

συγκλονιστικό! μελαγχολικό! αληθινό!

ολα θα πανε καλα... είπε...

ναι,το έχω δει,μου το έστειλαν πρόσφατα με λινκ και το είδα.Συγκλονιστικό...Δεν υπάρχουν λόγια.

anepidoti είπε...

δεν αντέχεται εύκολα μέχρι το τέλος, το έχω δει...
όντως a la carte, σαν τις ζωές μας.

Nikos Lioliopoulos είπε...

Δεν το είχα δει και σε ευχαριστώ. Συγκλονιστικό πράγματι-στα όρια του αληθινού.

Tali είπε...

-δεν ειναι αληθεια!

lila είπε...

Για πολλούς αυτή είναι η καθημερινότητα τους
Και δεν είναι τόσο μακριά από μας
Μπορεί να είναι και δίπλα μας
Καλό σου βράδυ

ο αποτέτοιος είπε...

να σου πω κάτι βιολιστή μου (χωρίς καμία διάθεση παρεξήγησης ή ότι κάνω τον έξυπνο); ωραία το είδα, συγκινήθηκα, και τι έγινε; αύριο, θα ξυπνήσω, θα φάω πλούσιο πρωινό, το ίδιο το μεσημέρι, το ίδιο το βράδυ. εντάξει, θα συγκινηθώ, θα αναλογιστώ τι συμβαίνει στον κόσμο, μπορεί να μου φύγει και ένα δάκρυ, ή να τα πάρω πολύ άσχημα. και; μετά από λίγο θα μου περάσει και όλα θα συνεχιστούν. από την άλλη, δε λέω, άνθρωποι είμαστε και τι να κάνουμε;

τείνω να καταλήξω ότι εφόσον εγώ δεν κάνω κάτι για αυτό το πράγμα, δεν μου επιτρέπω με κανέναν τρόπο να με συγκινήσουν τέτοια φιλμάκια..

μπορεί να είμαι εντελώς λάθος. δεν ξέρω. το ψάχνω.

ελπίζω να το βρω..

Ανώνυμος είπε...

Χμμμ το έχω δει το φιλμάκι παλιότερα και για να πω την αλήθεια μου, προς στιγμήν προβληματίστηκα, μετά το ξέχασα και κατά καιρούς απλά το θυμάμαι ξανά και ξανά κάθε που περνώ μπροστά από φαστφουντάδικο.
Ως εδώ όμως.

Πραγματικά λυπάμαι που κάποιοι συνάνθρωποί μου σ’ αυτόν τον πλανήτη δεν έχουν στέγη, τροφή, φάρμακα και πρόσβαση στην παιδία/μάθηση, υγιεινή/φάρμακα και λοιπά αγαθά.

Δυστυχώς εμείς οι απλοί πολίτες δεν ασκούμε καμιά σχετική πολιτική. Αυτό το αναθέσαμε σε άλλους τους οποίους εκλέξαμε και εξουσιοδοτήσαμε να το κάνουν για μας … αλλά αυτοί μας γράφουν κανονικότατα. Φυσικά δεν εννοώ τις κυβερνήσεις μόνο της κάθε χώρας, αλλά και τους αντιπροσώπους μας που εμείς ψηφίζουμε ή ψηφίζουν άλλοι εξουσιοδοτημένοι από εμάς για λογαριασμό μας όπως π.χ. για την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τους άλλους διεθνής οργανισμούς όπως ΟΗΕ ΝΑΤΟ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ UNISEF, UNESCO κλπ.

Σ’ αυτούς τους οργανισμούς λοιπόν (και όχι μόνο) ορίζονται πρόεδροι, αντιπρόεδροι, γραμματείς, φαρισαίοι, golden boys (βλέπε ρουφιάνοι – σύμβουλοι) και όλοι αυτοί μαζί με το ‘διεθνές κεφάλαιο’ αποφασίζουν ποια περιοχή θα αποσταθεροποιήσουν, πόσους θα βάλουν να ξεπαστρέψουν μερικές χιλιάδες αμάχων, που θα δοκιμάσουν τα νέα όπλα και τεχνολογίες, που και πως θα τεστάρουν τα βιολογικά τους όπλα, βλέπε aids που τους ξέφυγε και δεν μπορούν να το μαζέψουν, αλλά και γρίπη των πτηνών και τώρα γρίπη των χοίρων κλπ.
Στα ενδιάμεσα βέβαια ασχολούνται και με τα οικονομικά παίζοντας τα χρηματιστήρια στα ζάρια και ανεβοκατεβάζοντας τους δείκτες κατά το δοκούν.
Άμα τους ξεφύγει ο έλεγχος κι εκεί, τότε διορίζουν ακριβοπληρωμένες επιτροπές που αφού κατοχυρώσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα, έπειτα εντέλλονται να πληρώσουν τα σπασμένα οι απανταχού εργαζόμενοι και κυρίως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι του κόσμου προκειμένου να ‘βγούμε από την κρίση’.
Ερώτηση αφελούς: Πότε η Chrysler, η General Motors, η Citi Corp, η Societe General κ.α. μοιράστηκαν τα υπερκέρδη τους με μας; Ποτέ. Γιατί λοιπόν να βάλουμε εμείς πλάτη τώρα που απλά μ ε ι ώ θ η κ α ν τα υπερκέρδη τους.
Γιατί ενώ το εισόδημά μου αυξανόταν περίπου κατά 2 - 3% ετησίως !!!!!! τώρα μου ζητάνε να μειωθεί προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η κρίση που εκείνοι δημιούργησαν; τη στιγμή μάλιστα που οι εκλεγμένοι του κοινοβουλίου μας ποιούν τη νήσσα; Κάποιος δεν θα έπρεπε να δώσει το ‘καλό’ παράδειγμα; Όπως πληροφορήθηκα αλλά δεν είμαι σε θέση να το διασταυρώσω, σχετικά πρόσφατα αυξήθηκε η βουλευτική αποζημίωση από 6.500 € σε 10.000 €.

Ε όχι, με τόση αδικία και ανισότητα σε κάθε επίπεδο, λυπάμαι που δεν μπορώ να νοιώσω τύψεις επειδή έχω να φάω, να κοιμηθώ, να ντυθώ και να ‘πιω’ ένα καφέ/κρασί με τους φίλους μου.

Το θηρίο είναι μεγάλο για να το κάνω ζάφτι εγώ κι εσείς, ας το αναλάβει κάνας Πάπας, Πατριάρχης, Αγιατολαχ, Ομπάμα, Μπαρόζο, κλπ. Χρήματα υπάρχουν, απλά δεν είναι δίκαια μοιρασμένα.

υ/γ πικρό και κυνικό βέβαια: μήπως το φιλμάκι θέλει να μας μιλήσει για την ανακύκλωση στα τρόφιμα; Μήπως θα πρέπει να το δούμε σαν πιθανό σενάριο για τα επόμενα χρόνια;


Γ.

kanenas είπε...

Βιολιστή thanks.
Εγώ αντιθέτως με τον αποτέτοιο, πιστεύω πως τέτοια φιλμάκια μας διαμορφώνουν και σιγά σιγά γίνονται παιδία μας κι αν τελικά θέλουμε, κάτι μπορούμε να κάνουμε.
Καλημέρα σας.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Δεν το είχα δει.

Τούτη η σκέψη και η ενοχή με βάραινε τις γιορτινές ημέρες, από την απληστία μας και την αλόγιστη σπατάλη με το λαμπριάτικο τραπέζι και όχι μόνο, δυστυχώς....

Αν γινόταν σωστός και δίκαιος καταμερισμός του πλούτου, είμαι πεπεισμένη πως δε θα υπήρχε στον πλανήτη άστεγος και πεινασμένος.
Αλλά τί λέω τώρα....
Καλή σου μέρα,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

βιολιστης στη στεγη είπε...

b/a/s/n/i/a : Μ' άλλα λόγια, κομμάτι της πίτας που λέγεται ΖΩΗ!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Oλα θα πάνε καλά : Το πιό συγκλονιστικό για μένα είναι η χαρά στα μάτια των παιδιών! Για το υπέροχο γεύμα...

βιολιστης στη στεγη είπε...

Anepidoti : Κι' όμως! Ενώ εμείς δεν αντέχουμε να το βλέπουμε...
ΑΥΤΟΙ αντέχουν να το ζούν!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Νίκος Λιολιόπουλος: Και λίγο παραπέρα απο τα όρια του αληθινού Νίκο...
Στο ΑΛΗΘΙΝΟ!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Talisker : Τόσο αλήθεια όσο και η ίδια η ζωή, εκεί, μακριά απο μάς...

βιολιστης στη στεγη είπε...

Lila : Ναί Λίλα! Αυτή είναι η αλήθεια.
Δυστυχώς...

βιολιστης στη στεγη είπε...

Αποτέτοιος : Οχι, δεν είσαι λάθος! Μόνο που πιστεύω πως το κλειδί στο νόημα της ζωής μας δεν βρίσκεται στη στιγμιαία συγκίνηση, παρά στην έννοια ΣΥΜΠΟΝΙΑ. που είναι προνόμιο αποκλειστικά του ανθρώπινου είδους.
Σίγουρα εμείς δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα, άν όμως, αυτοί που κυβερνούν τον κόσμο μας ένοιωθαν έστω και την ελάχιστη, πραγματική ΣΥΜΠΟΝΙΑ για τον ανθρώπινο εξευτελισμό πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά.
Η συγκίνηση αφορά μόνο εμάς.
Η συμπόνια φεύγει απο τα στενά όρια του "εγώ" και αγγίζει τον συνάνθρωπο δίπλα μας.
Και δυστυχώς, εγώ η ρομαντική, είμαι και πολύ ρεαλίστρια συγχρόνως για να μπορώ ν' αντιλαμβάνομαι πως οι έχοντες την εξουσία, τη δύναμη και το χρήμα, δεν διαθέτουν τη συμπόνια...
Σημαίνει όμως αυτό, πως πρέπει ν' απαγορεύσω στον εαυτό μου να ΣΥΜΠΟΝΕΙ;
Ετσι, απλά, για να μου υπενθυμίζω πως είμαι άνθρωπος...

βιολιστης στη στεγη είπε...

Ανώνυμος: Οσο αναποτελεσματική είναι η συγκίνηση απο μόνη της, τόσο ανώφελη είναι και η γκρίνια για τα κακώς κείμενα για τα οποία και φυσικά έχεις δίκιο.
Εγώ απλά διαλέγω την άλλη πλευρά του νομίσματος:
Bλέπω.
Σκέφτομαι.
Και επιλέγω.
Να εκτιμήσω για μιά ακόμα μέρα το φαί που τρώω...

βιολιστης στη στεγη είπε...

Κανένας: Αυτό που μπορούμε να κάνουμε φίλε μου Κανένα, είναι απειροελάχιστο μέσα στο σύνολο της ανθρώπινης δυστυχίας.
Ομως, κι' άν δεν μπορούμε να κάνουμε, μπορούμε εντούτοις να μάθουμε...
Να μη θεωρούμε τίποτα στη ζωή μας δεδομένο!
Καλη σου μέρα!

jacki είπε...

Κι εμείς γκρινιάζουμε αν δε βρούμε καλό φαγητό στο σπίτι...

βιολιστης στη στεγη είπε...

Φύρδην-μίγδην: Η πίτα δε μοιράζεται δίκαια στον κόσμο που ζούμε Γλαρένια μου. Αυτό, δε σημαίνει πάντως πως πρέπει να νοιώθεις ενοχές που εσένα σου "κλήρωσε" μεγαλύτερο κομάτι!Αυτοί που πρέπει να νοιώθουν ενοχές, να είσαι σίγουρη πως δεν τις νοιώθουν....
Αλλά, τί λέω τώρα...

ΕΥΟΙ! είπε...

σήμερα το περίσσευμα είναι ύβρις
πόσα πια χρειαζόμαστε
και πόσοι μπορούν να είναι
μέλη της οικογένειάς μας
πάντα λοιπόν υπάρχει κάποιος δίπλα που πεινάει
έτσι μην πετάς, μοιράσου...

kelly alamanou είπε...

Είναι από αυτά που ΔΕΝ αντέχω να βλέπω.. δεν τρώγω κρέας εδώ και κάτι χρόνια και...
ΑΓΡΙΑ πράγματα..

φιλιά κέλλυ

leondokardos είπε...

Δάκρισα. Είναι συγκλονιστικό.
Όταν βλέπεις αυτή τη κατάσταση, διερωτόμαι τι άλλο μπορεί να αναζητάς απο τη ζωή. Μόνο τα απλά, τα πολύ αναγκαία πράγματα πρέπει να αρκούν και όχι η απληστία.

Ανώνυμος είπε...

το εχω δει το φιλμακι που μας προτεινεις.

Δεν νομιζω οτι πρεπει να περιοριστουμε σε ενα μονο μηνυμα. κακο πραγμα η φτωχεια, καλο πραγμα να εκτιμας, να μοιραζεσαι, να ανακυκλωνεις τη τροφη (ακομα και αυτη, ναι)...

kelly alamanou είπε...

Κάπου μπερδεύτηκα για άλλο φιλμάκι προοριζόταν το σχόλιο που άφησα πιό πάνω
Αλλά και τούτο είναι καλή γροθιά!!!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Κέλλυ: Πιστεύω πως εσύ θα πρέπει να έχεις δεί πολύ χειρότερα ίσως, εκεί στις Ινδίες.
Παρ' όλα αυτά, ευτυχώς τέτοιες καταστάσεις δεν συνηθίζονται πάντα.
Καλό βράδυ!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Ευοί : Εχω σταματήσει εδώ και πολύ καιρό να πετάω καλή μου. Ακόμα και τα ξεροκόματα γίνονται ανάρπαστα απο τα πουλάκια, όσο για ρούχα...τίποτα δεν πάει χαμένο. Ολα ανακυκλώνονται με τον τρόπο τους!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Λεοντόκαρδος: Και το χειρότερο είναι είναι πως ακόμα κι' όταν έχουμε πολλά, δεν έχουμε ποτέ αυτή τη χαρά στα μάτια όπως τα παιδάκια στο φίλμ!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Exofthalmi : Καθόλου αντίθετη δεν θα ήμουν με την ανακύκλωση της τροφής, αν αυτό έλυνε το πρόβλημα της πείνας.
Μα, καθόλου λέμε!

Appelsinpigen είπε...

Πόσες αντιθέσεις υπάρχουν κ θα υπάρχουν σ αυτό τον κόσμο...

είναι συγκλονιστικό το βίντεο.

επίσης κατανοώ κ κάποια σχόλια παραπάνω, όπου αναφέρθηκε οτι εφόσον δεν υπαρχει δράση από μας, είναι ανώφελο να βλέπουμε τέτοιου είδους φιλμάκια...

και μένω και στο σχόλιο της jacki για το ότι δεν εκτιμαμε ποτέ αυτό που έχουμε...

ο καθένας κρίνει, δρα, με κριτήριο όσα του έχουν δοθεί...

να σαι καλά που μας έβαλες σε προβληματισμό... καλό σου απόγευμα!!!