20 Νοε 2008

Υπογράψτε!


Με αφορμή το πρωτόγνωρο κύμα απεργιών πείνας από τους κρατούμενους στις Ελληνικές φυλακές αλλά και την εγκληματική αποσιώπησή του από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, για τη Δημοκρατία και την προάσπιση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων καλούμε όλους όσους διατηρούν μπλογκς, διαδικτυακά φόρα και όχι μόνο να δημοσιεύσουν ταυτόχρονα και συντονισμένα στις 20 Νοεμβρίου 2008, ημέρα Πέμπτη, το παρακάτω κείμενο και όλους του χρήστες του διαδικτύου να το υπογράψουν.
Όχι στο Όνομά μας
“Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.
Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08
“Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”
- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08
Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.
Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά 417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.
Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.
Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.
Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.


Αναδημοσιεύω το παραπάνω κείμενο απο το http://kratoumenoi.wordpress.com/2008/11/12/kalesma/ με την ελπίδα να ιδρώσουν κάποια αυτιά. Αν είμαστε πολλοί, ίσως να γίνει κάτι... Και πρέπει να είμαστε πολλοί! Πολλοί και θυμωμένοι!


(Στην ανάρτηση αυτή οδηγήθηκα απο την πάντα ευαισθητοποιημένη ακανόνιστη).
Yπογράψτε!


Updated

Λήγει η απεργία πείνας στις φυλακές
21 Νοεμβρίου 2008, 01:12



Αναστέλλεται σήμερα η απεργία πείνας, η αποχή από το συσσίτιο και οι κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις φυλακές όλης της χώρας.

Χθές, είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης δέσμη μέτρων για τις φυλακές, μεταξύ των οποίων η αποφυλάκιση 5.500 κρατουμένων, σε σύνολο 12.315 περίπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Κρατουμένων: «…ο υπουργός οφείλει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του για την άμεση αποφυλάκιση του αριθμού των κρατουμένων που εξαγγέλλει και παράλληλα να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα αφορούν στο σύνολο των αιτημάτων μας. Εμείς οι κρατούμενοι αυτό το νομοσχέδιο το αντιμετωπίζουμε σαν ένα πρώτο βήμα, αποτέλεσμα του αγώνα μας και της αλληλεγγύης της κοινωνίας, αλλά δεν μας καλύπτει, δεν λύνει τα βασικά προβλήματά μας…»

Οι αποφυλακίσεις

Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομερή στοιχεία για τους κρατούμενους που θα αποφυλακιστούν, ενόψει και της κατάθεσης στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου που θα γίνει αύριο.

Έτσι με την ψήφιση του νομοσχεδίου αποφυλακίζονται:

1.740 κρατούμενοι με ποινές έως 5 χρόνια, 1.107 με εξαγοράσιμες ποινές, 602 καταδικασμένοι για ναρκωτικά που έχουν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους, 262 καταδικασμένοι για ναρκωτικά με ποινές μετατρέψιμες, 9 κρατούμενοι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (έιτζ, νεφροπαθείς, φυματίωση), ενώ άλλοι 511 με ποινές 12 μηνών θα αποφυλακιστούν μέχρι το Φεβρουάριο 2009, αφού τότε θα πληρούν τις προϋποθέσεις.

Εγινε τουλάχιστον ένα βήμα!


24 σχόλια:

λιμανάκι είπε...

Ας είναι το ελάχιστο που θα κάνουμε...




Καληνύχτα σου

leondokardos είπε...

Είναι τόσα χρόνια τώρα που ακούμε για την έλλειψη φυλακών,για το στρήμογμα των ανθρώπων μέσα σε μικρά κελιά,για κακοποιήσεις και απαίσιες συνθήκες κράτησης.Τα πράγματα έφτασαν φαίνεται στο απροχώρητο.
Εχουμε παρεξηγήσει το "νόημα"των φυλακών,με αποτέλεσμα να μπαίνει κανείς μέσα και να βγαίνει χειρότερος, κατεστραμένος.
Τις ίδιες διαμαρτυρίες διαβάζω και σε άλλα μπλόκ φίλων και έλεβα και ενα σχετικό e-mail για μια εκδήλωση.
Μα θα γίνει τίποτα ;;;

βιολιστης στη στεγη είπε...

Λιμανάκι: Καλώς ήρθες λιμανάκι! Σίγουρα είναι το ελάχιστο! Ας ελπίσουμε να είναι και αποτελεσματικό...
Καλή μέρα νάχεις!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Leontokardos: Ηδη κάτι έγινε φίλε μου... Ηδη, κάτι κουνήθηκε τουλάχιστον....
Την καλημέρα μου!

Νικόλαος Παπουτσής είπε...

Άργησα να ερθω και δεν πρόλαβα να
κανω ανάρτηση αλλα ψήφισα φιλε μου
Τέτοιες προσπάθειες πρέπει αν τις
υποστηρίζουμε
Να είσαι καλα φιλε μου

τσίου!!!

βιολιστης στη στεγη είπε...

karaflokotsifas: Κι' εσύ νάσαι καλά καραφλοκοτσυφάκο μου που και υποστήριξες και ψήφισες!
Νάχεις ένα όμορφο απόγευμα!

faraona είπε...

Υπεγραψα!
Ουφ...ας γινει κατι ρε παιδι μου...δεν ειναι κατασταση αυτη.




καλημερα βιολιστη μου

Ο άλλος είπε...

Τα μπλογκς σε ρόλο που δεν έπαιξαν δυστυχώς τα ΜΜΕ. Μπράβο για την ανάρτηση

Leviathan είπε...

egine ena proto vima ontos..ade kai to epomeno...filia!!

katerina είπε...

Και μετά βιολιστρια μου;;; Και μετά που θα βγούν;;;
Πόσο γρήγορα θα τους ξαναβάλουμε μέσα.... Εμεις... ναι καλή μου...εμείς που δεν θα τους πάρουμε στην δουλεψη μας, εμεις που θα τους ζηταμε το πιονικό μητρωο τους, εμείς που δεν αναλογιστηκαμε... ότι αυτοί...είμαστε εμεις.

βιολιστης στη στεγη είπε...

Faraona: Δεν πιστεύω σε θαύματα Αναστασία μου, αλλά και το ελάχιστο ακόμα είναι κάτι...
Καλή σου μέρα.

βιολιστης στη στεγη είπε...

Ο άλλος: Βλέπεις, δεν "πούλησε" πολύ το θέμα. Το Βατοπέδι, έχει άλλη γκλαμουριά, πώς να το κάνουμε;
Νάσαι καλά φίλε μου!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Leviathan: Φιλιά στην όμορφη Καβάλα Σοφοκλή μου!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Κατερίνα: Εχεις δίκιο Κατερινιώ. Απλά, τους δίνεται η "δεύτερη" ευκαιρία... Και το δικαίωμα για πιό ανθρώπινη μεταχείρηση όσο είναι μέσα... Και σε μάς τους υπόλοιπους, η ελπίδα ότι κάτι ίσως αλλάξει προς το καλύτερο. Σ' αυτό το κράτος που προσβάλλει τους πολίτες του καθημερινά...
Νάχεις μιά όμορφη μέρα!

Ανώνυμος είπε...

ρε συ, μπαλτα χρειαζονται οι κυβερνωντες και εμεις που τους αφηνουμε να μας κυβερνανε...

βιολιστης στη στεγη είπε...

exofthalmi: Μόνο μπαλτά; Μυδράλιο καλύτερα γιατί είναι και πολλοί!

wilma είπε...

Ξέρεις τι με στεναχωρεί? το γεγονός ότι ενώ ύφίσταται μια κατάφορη αδικία και κακοποίηση κι όλα αυτά τα βήματα αδικίας έγιναν από το κράτος, σε λίγο θα τους χειροκροτούμε που σταματούν σιγά σιγά κάποια πράγματα. Αν τους φτυναμε δέκα φορές, απλά πρέπει να τους φτύσουμε εννιά. Μπράβο δεν μπορούν να ζητούν διότι δεν το αξίζουν.

Talisker είπε...

ΣΗΜΕΡΑ διαβασα οτι θα αφεθουν ελευθεροι 5.500 χιλιαδες κρατουμενοι

συγγνωμη λιγο γιατι ειμαι ασχετη με το θεμα..αλλα αν ειναι ετσι ευκολα να αφηνονται ελευθεροι γιατι εκρατουντο?


Τεσπα ειμαι κατα της φυλακισης για γελοιους λογους
παρα μονο για φονο και απεχθη εγκληματα

ειμαι κατα των αποθηκων και του ενσταυλισμου γενικως...

κι ολα τα αλλα ειναι τζαμπα φανφαρες των πολιτικων

ακομα κι αν τους αφησουν ελευθερους ..

θα επρεπε ηδη να ειχαν σκεφτει τι θα τους κανουν



κατα που θα τους καθοδηγησουν

κλπ

και κυριως θα επρεπε να μην τους ειχαν βαλει οχι λογω ατιμωρισιας αλλα λογω προβλεψης...

δεν ανοιγεις τα συνορα ετσι εδω και χρονια αν δεν εχεις τι να κανεις τους μεταναστες


και δεν βαζεις φυλακη για ψυλλου πηδημα αυτον που δεν προνοησες να εξασφαλισεις γιατι δεν ειχε λεφτα για δικηγορο η για εγγυηση

marianaonice είπε...

Το πρόβλημα των φυλακών είναι μεγάλη κουβέντα!
Δεν νομίζω ότι οι αποφυλακίσεις που γίνονται γιατί δεν έχουν τα κονδύλια για να τους συντηρούν λύνουν το πρόβλημα! Αντίθετα το οξύνουν! Αδειάζουν οι φυλακές και γεμίζουν οι κοινωνίες μας με ανθρώπους εγκληματίες! Και απαξιώνονται οι ποινές και οι τιμωρίες που επιβάλλονται με αποτέλεσμα να μην φοβάται πλέον κανείς να εγκληματίσει!
Ειδικά αν έχει χρήμα για να εξαγοράζει τις ποινές του, μικρές και μεγάλες!
Όχι φίλοι μου η αποφυλάκιση ανεξέλεγκτα και με βάση το χρήμα που θα καταβληθεί δεν είναι λύση!
Λύση είναι ο εκσυγχρονισμός και η πρόνοια κράτους στις φυλακές! Όμως όπως σε όλους τους τομείς το κράτος μας έχει βουλιάξει επόμενο ήταν να βουλιάξει και στις φυλακές!
Και αν οι κρατούμενοι υποφέρουν μια οι μη κρατούμενοι πολίτες που αντιμετωπίζουν όλο τον κρατικό μηχανισμό σε κάθε του έκφανση και δραστηριότητα, ακόμη και στους ρυθμούς που κινείται η απόδοση της δικαιοσύνης, υποφέρουν τριπλά!!
Και αν δεν υπάρχουν καν φυλακές για τους άδικους τότε θα υποφέρουν τετραπλά και πενταπλά και μάλιστα χωρίς να έχουν διαπράξει και αδίκημα!!
Είμαι σκληρή αλλά ξέρω τα πράγματα από μέσα ίσως και γι' αυτό τα ξέρω καλύτερα! Οι αποφυλακίσεις έχουν τη σκοπιμότητά τους! Και δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που αποφασίστηκαν!!

b|a|s|n\i/a είπε...

αισθάνομαι πολλές φορές ότι χάνουμε τον δρόμο. αισθάνομαι ότι πολλοί που θα έπρεπε να είναι μέσα είναι έξω. αισθάνομαι ότι μόνο σωφρονισμό δεν προσφέρουν. αισθάνομαι αδύναμος.

βιολιστης στη στεγη είπε...

Wilma: Σιγά μη χειροκροτήσουμε το κράτος! Για το γεγονός ότι διεκδίκησαν μέχρι ενός σημείου τα δικαιώματά τους χειροκροτούμε. Και για το πρώτο έστω βήμα που κατάφεραν να γίνει..
Καλό απόγευμα Βίλμα μου!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Talisker: Εννοείται ότι αυτοί που αφήνονται ελεύθεροι είναι αυτοί με τις μικρές ποινές. Πολλοί απ' αυτούς είναι μέσα για ασήμαντα παραπτώματα που θα μπορούσε οποιοσδήποτε απο εμάς να είχε διαπράξει... Και αυτό που ζητούν δεν είναι άμεσα η απελευθέρωση, αλλά οι ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Απλά τους απελευθερώνουν γιατί δεν έχουν πού να τους χώσουν Τάλι μου!

βιολιστης στη στεγη είπε...

Marianaonice: Μαριάννα μου, αυτή ακριβώς είναι και η αδικία που γίνεται! Αυτοί που έχουν το χρήμα, είναι συνήθως αυτοί που έχουν κάνει και τα χειρότερα. Και που μπορούν να πληρώνουν και να βγαίνουν. Σίγουρα δεν είναι λύση να αφήνονται ελεύθεροι λόγω έλλειψης χώρου, ούτε όμως να εκτίουν τις ποινές τους στιβαγμένοι σαν ζώα, μέσα στις ακαθαρσίες τους, επειδή το ανάλγητο αυτό κράτος που ζούμε δεν διαθέτει κονδύλια για σωστούς χώρους φυλάκισης, ή δεν προνοεί όπως πολύ σωστά είπες. Εκτός αυτού, πιστεύω ότι πολλοί, μα πολλοί χειρότεροι εγκληματίες απο αυτούς που βρίσκονται μέσα, είναι ελεύθεροι γύρω μας γιατί τυχαίνει να έχουν τις σωστές διασυνδέσεις και το ανάλογο χρήμα... Η έννοια δικαιοσύνη στη χώρα μας βλέπεις, σηκώνει πολλή συζήτηση...
Σε φιλώ!

βιολιστης στη στεγη είπε...

b/a/s/n/i/a: Ναί, πολλές φορές ο δρόμος χάνεται... Απειρες φορές άν κοιτάξεις πίσω στην ιστορία. Αν σταματήσουμε να τον ψάχνουμε, θα παραμείνουμε για πάντα χαμένοι...